keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Metsällä

Olimme eilen Pipsan kanssa metsällä. Olen valinnut retkien ajankohdiksi kiireettömiä aamuja/päiviä, jolloin saa viettää koiran kanssa aikaa mielin määrin ... ja aivan kaksin :) Sattuipa sitten niin, että käppäiltyämme tunnin verran, etenemättä kuitenkaan 300m pidempää matkaa, sai Pipsa nenäänsä jonkin hajun ja lähti painelemaan pellolta metsään. Itsehän ihmettelin, että mikäs sille nyt tuli, kun taakseen katsomatta paineli pöpelikköön niin että varvut vain rapisivat :) Tyytyväisenä kuitenkin seisoskelin siinä, minne Pipsa minut oli jättänyt :) Koira viipyi matkallaan 10min ajan, kunnes palasi pellolle, edelleen nenä maata viistäen. Koira päätti pienen pyörähdyksen jälkeen kuitenkin palata jälkiään metsään.

Tutkiskelin siinä aikani kuluksi tarkemmin jälkiä, joita kylläkin oli vaikea erottaa pitkän heinän seasta. Ajattelin, että peurat ne tässäkin ovat kävelleet, mutta muutinkin sitten mielipiteeni kun löysin pellon reunalta savesta noin 3cm pitkän sorkan jäljen ... kauris. Samalla pellolla on todistettavasti myös jäniksiä, sillä se on yksi vakiopassipaikoista jänistä jahdattaessa. Alueella liikuskelee myös supikoiria ja toisinaan kettujakin, että melko rikasta seutua kyllä, mutta olisin kyllä mieluusti selvittänyt myös millä jäljillä mäyris käyskenteli.

Odottelin edelleen metsässä viihtyvää koiraa ja koitin tähyillä tiheään metsikköön, näkyisikö siellä edes heiluvia oksia, josta saisi vähän osviittaa missä Pipa painelee. Koiraa ei näkynyt, mutta kun kääsin katseeni tulosuuntaamme, näin pellon yli köpöttelevän kauriin, joka pysähtyi keskelle peltoa ja vilkuili taakseen. Elukka jatkoi matkaansa rauhallisesti metsän puolelle ja jäi sieltäkin vilkuilemaan taakseen. Meikäläiseltä meinasi tippua silmät päästä, en meinaan koskaan ole nähnyt kauriin liikkuvan noin verkkaiseen tahtiin, aina ne kirmaavat täyttä vauhtia pakoon :D

Samassa koirakin tuli pellolle, ei tosin samaa jälkeä kauriin kanssa, vaan paljon lähempää minua. Koira tuskin oli tietoinen koko kauriista ja siitä, että itse oli ajanut sen liikkeelle. Kävelin koiralle mitään puhumatta vähän lähemmäs kauriin tulojälkiä. Ja voi jestas sitä menoa, kun koira pääsi tuoreelle jäljelle! :D Ei se aluksi ymmärtänyt ollenkaan mistä suunnasta jälki tulee ja mihin se menee, Pipsa viiletti vain korvat liehuen pellon kulmasta toiseen, edestakaisin jäljeä. Aikansa se jatkoi samaa juoksua, kunnes huomasi, että tästähän jälki jatkuu metsän puolelle! Oli hienoa seurata noita ahaa -elämyksiä :D Pipsa seurasi oletettua jälkeä (täällä ei ole lunta, joten en edelleenkään voi varmaksi sanoa) todella pitkälle ja kauempana metsässä vingahteli, mutta ei vielä osannut ajoääntä päästää :)

Pipsa on edelleen ihan lapsi, mutta hieno suoritus vielä kesken kasvuiselta mäyrikseltä :) Laskujeni mukaan koira oli pellolta lähtevällä jäljellä reilun 30min ajan. Pipsan kanssa on metsässä liikuttava todella hitaasti, että se ehtii kunnolla "hakea". Pikku hiljaa alan oppia mäyriksen tavoille ;) Pari kertaa ollaan oltu Jepen ja Pipsan kanssa samaan aikaan metsällä ja siellä Pipsan päätavoite on vain yrittää pysytellä Jepen kintereillä, ei sillä jää aikaa tutkia jälkiä itse :)

Tämä tyttö rakastuu päivä päivältä enemmän mäyrikseensä ja on pikkuisestaan todella ylpeä!

8 kommenttia:

  1. Vautsi teidän tyttöhän on toiminut todella hienosti! Kyllä kannattaakin olla ylpeä :)
    Ja mäyräkoiran kanssa eläessä ei voi kyllä muuta kuin rakastaa joka päivä enemmän, niin loistavia ne on :)

    VastaaPoista
  2. Olen kyllä tosi ylpeä hyvästä alusta :) Ja kun tuntee koiransa ja tietää, että se on edelleen ihan lapsi, vaikka paljon onkin aikuistuttu :) Hienoa että Pipsa osoitti kiinnostusta myös ajotouhuihin, vaikka ihan yhtä rakas kainalonlämmittäjä se olisi vaikkei ymmärtäisi riistasta mitään ^-^

    VastaaPoista
  3. Mäyris on mahtava hoksaamaan asioita :) Sen kanssa on siksikin niin mukava toimia! Ihania otuksia!

    VastaaPoista
  4. Hienoa Pipsa ja emäntä! Molemmat toimitte ihan hyvin:)

    Tosta mäykyn treenamisesta metsällä: jos olet lenkkeilemässä - tietenkin liikut johonkin. Mutta, jos olet vasta varten treenaamassa Pipsaa ajoon - niin paras tapa jäädä kokonaan paikalleen ja antaa koiran hakea kiintoisat hajut ja jäljet itse niin pitkään kun se on tutkinut kaikki hajut ympärillä ja tehnyt kohtalaiset hakulenkit. Varsinkin jos näyttää siltä, että on jotain kiinnostavaa hajua - antaa koiran selvittää juttu. Tai sitten, kun tuntuu siltä, ettei koira ole löytänyt mitään kovasta yrityksestä huolimatta, voi siirtyä eteenpäin.
    Näin koira oppii hakemaan itsenäisesti ja toisaalta se saa varmuuden siitä, että kun se palaa takaisin - emäntä on paikalla eikä hävinnyt mihinkään:) Se antaa lisää itseluottamusta.

    Tossa kaurisjutussa toimit ihan oikein - nuorelle koiralle oli tosi hyvä kokemus päästää aivan tuoreelle jäljelle.
    Ei muuta kun lisää seikkailuja!

    VastaaPoista
  5. Elina: Kiitos neuvoista, ne tulevat kyllä tarpeeseen! Hiljaa liikkumalla ollaan edetty ja olen yrittänyt koiraa lukea siten, että sille ei tule koskaan kiire pois metsästä siksi että se pelkää jäävänsä jälkeen.

    Ollaan saatu hirvijahti nyt hyvälle mallille ja luultavasti viimeinen vasikka kaadetaan tämän viikonloppuna, sitten päästään Pipsan kanssa treenailemaan enemmän ja päästään sellaisiin maastoihin, joissa on hyvä treenata nuorta koiraa, nyt kun hirvet on saatu sieltä ajettua pois :)

    VastaaPoista
  6. Jep,

    meilläkin on jo lähes kaikki hirvet nurin. Tai oli ne... mutta haetti kaks lisälupaa. Ja toivon mukaan parissa viikossa ne hoidetaan pois päivän järjestyksestä.
    Niin mäykyt olivat aika lailla vielä toimettomina.
    Onneksi pääsemme jo luolille:)

    VastaaPoista
  7. Hei, Pipsa on tosi kaunis tyttö! :) Meillä on täällä jo sen verran hankea maassa, että on kiva kun näkee selvästi mitkä jäljet pentu valikoi maasta joita lähtee seuraamaan. Jänikset/rusakot eivät kiinnosta ollenkaan (ei edes vastakuollut jänis joka ohitettiin n. metrin päästä, mutta parin päivän päästä samalla paikalla meni hajusta aivan sekaisin :)

    Musta tuntuu, että meidän poikaa kiinnostavat eniten ihmisen jäljet. Se jaksaisi seurata loputtomiin niitä, ollaan sitten metsällä tai tiellä. Oliskohan sillä mahdollisesti tulevaisuutta rauniokoirana tms.? :) Ainakin kokonsa puolesta mäyris menis loistavasti sortuneiden rakennusten onkaloissa eteenpäin, siinä missä suuremmat pelastuskoirat juuttuisivat kiinni :)

    VastaaPoista
  8. Maria: Kiitos kehuista :) Nenä tuntuu vievän näitä veijareita lähes ehdoitta.. Ja mikä mahtavinta, mäykyt ovat kyllä joka alan asiantuntijoita kun vaan jaksaa treenata! Rauniokoira -toiminta onnistuisi varmasti :)

    VastaaPoista