maanantai 1. heinäkuuta 2013

Hämeenlinna KR näyttely, 30.6.2013

Pitkän pohdinnan jälkeen päätin keväällä ilmoittaa koiruudet Hämeenlinnan KR näyttelyyn, joka pidettiin Tuuloksen kapakanmäellä. Kyseessä oli Miinan eka näyttely ja ajattelin sitten ihan vaan mielenkiinnosta ilmoitta myös meidän "häntävikaisen" Pipsakin. Miina kun on luonteeltaan vähän arkajalka ja tottunut tukeutumaan Pipsaan, joten ajattelin että kivempi Miinallekin kun isosisko on mukana :) Tuomariksi ilmoitettiin portugalilainen Luis Gorjao-Henriques.

Näyttelyyn harjoittelu jäi vähän vähälle, mutta kyllä me hihnassa kävelyä ja seisomista jonkin verran harjoiteltiin. Pipsa kun tunnetusti osaa kehässä esiintyä ja tykkää olla huomion keskipisteenä, joten en uskonut Pipsan tuottavan ongelmia, mikäli se ei ala osoittamaan mieltään kehässä :) Miina oppi suhteellisen nätisti kulkemaan näyttelyhihnassa ja sain kitkettyä kauan tahkotun "istu-anna tassu" tavan pois, seisonta tilanteista :)

Näyttelypaikalle saavuttiin pari tuntia ennen kehän alkua ja koirat (ja emäntä) ehtivät tasailla vähän höyryjä ennen esiintymistä. Itse syynäsin tuomarin toimintatapoja kehän laidalta ja ensimmäisenä masennuin, kun huomasin tuomarin tutkivan hännän TODELLA tarkasti. Totesin, että Pipsan menestys kosahtaa sitten suorilla siihen. Toivoin kuitenkin, ettei hylsyä rapsahtaisi heti kättelyssä, vaan että saan arvostelun koirasta joka tapauksessa.

Miina esiintyi junior-kehässä, eli ennen Pipsaa. Miinan luokassa oli meidän lisäksemme ilmottautuneena yksi narttu. Loppujen lopuksi esiinnyttiin sitten kuitenkin vain Miinan kanssa, sillä toinen koira ei saapunut paikalle.  Miina seisoi pöydällä hienosti ja antoi tuomarin tutkia hyvin. Kehän kiertäminenkin sujui ihan kivasti, vaikka näyttelyhihna tuntuikin koiraa vähän harmittavan. Tällaisen arvostelun Miina sai:
"Typical. Feminine head with good proportion between muzzle and skull. Eyes are a little bit round. Long ears. Body of good proportions. Good topline. Could have better forechest. Chest is deep in front, but should go further back. And should have better underline. Good angulations. Moves well." JUN EH, JUK1
Sama suomeksi: 
Tyypillinen. Feminiininen pää, kuonon ja kallon suhde hyvä. Silmät ovat hieman pyöreä. Pitkät korvat. Hyvät rungon mittasuhteet. Hyvä ylälinja. Voisi olla parempi eturinta. Rinta on syvä edestä, mutta pitäisi jatkua taaemmas. Ja pitäisi olla parempi vatsalinja. Hyvät kulmaukset. Liikkuu hyvin.

Pipsa esiintyi avoimessa luokassa kahden muun koiran kanssa. Pipsa tervehti tuomarin heiluttamalla häntää ja olemalla ihana oma itsensä. Pöydällä seistiin upeasti, mutta itse tietysti jännitin sitä tuomiota hännästä :/ Olin valmistautunut selittämään olevani tietoinen hännän viasta, mutta tulimme hakemaan silti arvostelua koirasta kokonaisuutena tms ... Hämmästyksekseni tuomari siirtyi hännän tunnustelusta suoraan takajalkojen tutkimiseen ja seuraavaksi pyysi juoksuttamaan kehässä. Olin aivan äimänä :) Pipsa kulki hihnassa hienosti, huomasin kyllä ettei se ollut pitkään heinään (ulkokehä heinäpellolla) tyytyväinen, vaan juoksi vähän "varauksella".. Viimeinen seisonta tuomarin edessä meni vähän poskelleen, koska Pipsa päätti ettei herkut kiinnosta, eikä se halunnut katsoa suoraan eteenpäin, vaan päätti tuijottaa suoraan pois tuomarin pöydästä. Itseäni nauratti, kun Pipsa aivan selvästi osoitti mieltään :D Tällainen arvostulu Pipsalle saatiin:
"Still typical.  Feminine head with good skull. Brown eyes; eyes should be darker. Ears are ok. Body of good proportion. Chest is deep in front, but should go further back. Whippety like underline. Topline is ok when standing, but roachy when moving. Could have better fore chest. Very good tail. Very good angulations. Moves very well with correct tail carriage. Good temperament." AVO T 
Sama suomeksi: 
Edelleen tyypillinen. Feminiininen pää, jossa hyvä kallo. Ruskeat silmät, silmät pitäisi olla tummemmat. Korvat ovat ok. Hyvät rungon mittasuhteet. Rinta on syvä edestä, mutta pitäisi jatkua taaemmas. Vinttikoiramainen vatsalinja. Ylälinja on ok seistessä, mutta köyry liikuttaessa. Voisi olla parempi eturinta. Erittäin hyvä häntä. Erittäin hyvät kulmaukset. Liikkuu erittäin hyvin, kantaa häntää oikein. Hyvä luonne.

 Täytyy sanoa, että tunnistan koirani täysin noista arvosteluista! Miina on pitkäkorvainen nappisilmä ja valeraskauden takia vatsalinja on vähän sellainen kun on :D Rintakehä ei ole vielä täysin kehittynyt, vaan koira on edelleen vähän rimpula. Jos olisin saanut koiran seisomaan vähän paremmin, en usko että rintakehä olisi näyttänyt "liian lyhyeltä".. Pipsan ongelma on aina ollut ampiaisvartalo :D Rintakehä on niin iso, että vatsalinja nousee vinttikoiramaisesti ylös.. Ongelman ehkä ratkaisisi se, että saisi syötettyä koiran ihan ähkyyne ennen esiintymistä, mutta Pipsa kun ei syö itseään ähkyyn vaan osaa lopettaa hyvissä ajoin :D Silmät olivat tällä kertaa sitten liian vaaleat, kuten ne yleensä kirkkaana päivänä ovatkin.. Köyryselkäisyys juostessa todennäköisesti johtui siinä pitkästä heinästä, joka tökki vatsaa. Ja samoin kuin Miinan kohdalla, jos olisin saanut koiran seisomaan vähän paremmin, en usko että rintakehä olisi näyttänyt "liian lyhyeltä".

Kaiken kaikkiaan olen toooooodella tyytyväinen näihin näyttelyihin, vaikka ei mainetta niitettykään sen kummemmin. Huvittavintahan tässä ehkä oli, että mun häntävikaista koiraa kehuttiin hyvästä hännästä!! :D Tuomari oli todella mukava, samoin kehätoimitsija.

2 kommenttia:

  1. Hieno homma, että Pipsan häntä meni läpi :) Ja Miinallahan oli oikein kelpo kehut arvostelussaan - ja mikäs siinä, nätti typyhän tuo nuorempikin on :)

    Sekin on tärkeää, että tuomari on miellyttävä koiria kohtaan. Meille ei ole ikävää ihmistä vielä kohdalle osunutkaan ja toivottavasti ei osukaan, koska Alphonse, huomattavasti tarkempana ja herkempänä, jännittää monesti hieman sitä pöytäosuutta, erityisesti jos tuomarina on mies. Olisi ikävää, jos jäisi paha maku suuhun koko touhusta.

    VastaaPoista
  2. Onneksi olkoon!! Hyvät näytelmätulokset, M-L ja Ossi.

    VastaaPoista